Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Άγρια νιάτα σε δράση...

Στιγμιότυπα του Αυγούστου 2012 από διάφορα μέρη του κόσμου με πρωταγωνιστές φοιτητές και νέους..Άντε και στα δικά μας....

Χιλή

Οι μπάτσοι χρησιμοποίησαν κανόνια νερού για να διαλύσουν διαδήλωση στο Σαντιάγκο προχθές(8/8/2012), όταν χιλιάδες φοιτητές πορεύτηκαν στους δρόμους του κέντρου ζητώντας μεταξύ άλλων δωρεάν παιδεία. Ομάδες κουκουλοφόρων διαδηλωτών έβαλαν φωτιά σε 3 λεωφορεία και συγκρούστηκαν με τους μπάτσους. Έγιναν 75 συλλήψεις και υπήρχαν τραυματίες και από τις δυο μεριές.
Το κράτος καητγόρησε τους ηγέτες των φοιτητών σαν συνυπεύθυνους για τον εμπρησμό των λεωφορείων, προσπαθώντας προφανώς να αποσπάσει δηλώσεις νομιμοφροσύνης και υποταγής.
Οι ζημιές ανέρχονται σε περίπου 840.000 δολάρια.

 Χιλιανοί φοιτητές αγνόησαν την απαγόρευση της αστυνομίας και συμμετείχαν  σε συγχρονισμένες πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες γειτονιές του Σαντιάγκο. Σε κάποιες από αυτές τις πορείες υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία και είχαν σαν αποτέλεσμα την σύλληψη 140 διαδηλωτών.  

Η Χιλή έζησε την περασμένη Παρασκευή(25/8/2012) μία ακόμα μέρα φοιτητικών διαδηλώσεων. Κατά την διάρκεια του πρωϊνού  εκατοντάδες νέοι άρχισαν να συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία της πόλης της πρωτεύουσας Σαντιάγκο, για να διαδηλώσουν για δωρεάν και ποιοτική ελεύθερη παιδεία.
 Οι διαδηλώσεις καλέστηκαν από την Συντονιστική Συνέλευση Φοιτητών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρόλη την απαγόρευση από την αστυνομία.
Οι συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν όταν 2000 φοιτητές προσπάθησαν να πλησιάσουν την είσοδο του Δημαρχείου στο δήμο Προβηντένσια με την αστυνομία να διαλύει την πορεία κάνοντας χρήση κανονιών νερού.

Σε άλλο σημείο της πόλης στην Πλατεία Praça das Armas, 3000 φοιτητές κατέλαβαν την έδρα του Πανεπιστημίου και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής κατά την διάρκεια 3 ωρών. 139 διαδηλωτές έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας κατηγορούμενοι για διατάραξη και ένας για κατοχή φωτοβολίδων.
Σύμφωνα με την αστυνομία στις 12 ταυτόχρονες πορείες συμμετείχαν 10.000 φοιτητές, ενώ οι ίδιοι οι διαδηλωτές ανεβάζουν τους συμμετέχοντες σε τουλάχιστον 30.000.
«σαν φοιτητές κάναμε απόλυτα κατανοητό ότι παραμένουμε δυνατοί και ενωμένοι.  Σήμερα για μας ήταν ένας θρίαμβος»

Νότια Αφρική

Πέντε φοιτητές συνελήφθησαν για δημόσιες βιαιοπραγίες στο Πανεπιστήμιο του KwaZulu-Natal στην πόλη Ντέρμπαν χθες το απόγευμα. Οι μπάτσοι χρησιμοποίησαν βομβίδες κρότου για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.
Οι αρχές ετοιμάζονται τώρα για διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των φοιτητών. Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών ξεκίνησαν την Τρίτη και τα μαθήματα έχουν σταματήσεις τελείως.
Οι μπάτσοι τώρα παρακολουθούν στενά τις κινητοποιήσεις…

Γουιάνα

Ανήλικοι κρατούμενοι σε κέντρο κράτησης πυρπόλησαν εξαγριωμένοι τις εγκαταστάσεις στη δυτική Guyana στις 24/8, προκαλώντας την επέμβαση των μπάτσων.
Η φωτιά άρχισε όταν μια ανήλικη έβαλε φωτιά σε ένα από τα 9 κτίρια του κέντρου κράτησης. Δύο από τα κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Το συγκεκριμένο κάτεργο “φιλοξενεί” περίπου 180 άτομα και βρίσκεται 130 χλμ. περίπου από την πρωτεύουσα της Γουϊάνα Τζορτζταουν.

Ονδούρα

25 φοιτητές της πολυτεχνικής σχολής της Τεγκουσιγκάλπα συνελήφθηκαν  όταν αστυνομικές δυνάμεις μπλόκαραν διαδήλωση 100 περίπου φοιτητών που απαιτούσαν την εκπλήρωση της κυβερνητικής υπόσχεσης  για επιδότηση του εισιτηρίου των μέσων μεταφοράς. Οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα ενώ οι φοιτητές απάντησαν πετώντας πέτρες και καταστρέφοντας ένα περιπολικό.
Ο εκπρόσωπος των φοιτητών δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε την συμφωνία που επετεύχθητε μετά από διαπραγματεύσεις που εξασφάλιζε για τους 180.000 φοιτητές των 422 δευτεροβάθμιων σχολών ένα επίδομα 31,6 δολαρίων.
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται καθ όλη την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ενώ σε διάφορες πόλεις σημειώθηκαν συγκρούσεις με αποκλεισμούς δρόμων και πυρπολήσεις λάστιχων αυτοκινήτων.
Οι φοιτητικές διαδηλώσεις συμπίπτουν με κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι δάσκαλοι της χώρας που αντιστέκονται στον μεταρρυθμιστικό εκπαιδευτικό νόμο

Μόντρεαλ


Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν ενάντια στις προγραμματισμένες αυξήσεις των διδάκτρων στο Μόντρεαλ, και αντιτίθενται στη φιλελεύθερη κυβέρνηση του Jean Charest Premier, δύο εβδομάδες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Κεμπέκ. Οι φοιτητές διαδήλωσαν όπως ακριβώς έχουν στις 22 κάθε μήνα, για τους τελευταίους έξι μήνες.

Χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν κατά μήκος της  St Laurent  Blvd. την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012.  Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας της Τετάρτης είπαν ότι ήταν η μεγαλύτερη προγραμματισμένη διαδήλωση που έχει υπάρξει ποτέ κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας και ότι σηματοδότησε την αναζωογόνηση του κινήματος διαμαρτυρίας.

Η ομάδα λέει ότι περίπου 43.000 μαθητές επιμένουν στην απεργία - η οποίοι είναι περίπου το ένα δέκατο του συνόλου των μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  μαθητών στην επαρχία.

«Η απεργία συνεχίζεται σε πολλές σχολές και πολλά τμήματα και πανεπιστήμια και θα συνεχίσει », δήλωσε ο Jeremie Bédard-Wien,  εκπρόσωπος της CLASSE.

"Αυτό που προτάσσουμε στους φοιτητές είναι η ιδέα της λαϊκής κινητοποίησης."

Καναδάς


17 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης κατά την διάρκεια κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας  κατά της αύξησης των διδάκτρων.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν όταν η  αστυνομία του Μόντρεαλ κύρυξε παράνομη τη διαδήλωση που κατευθύνονταν πρός  το κέντρο της πόλης και μια ομάδα ατόμων εξσφεντόνησε αντικείμενα στις δυνάμεις καταστολής.

Τον Μάιο, η κυβέρνηση του Κεμπέκ πέρασε έναν αμφιλεγόμενο νόμο για την καταστολή των  καθημερινών διαδηλώσεων από τους φοιτητές που διαμαρτύρονται για την αύξηση κατά 75% των διδάκτρων.
Ο νόμος υποχρεώνει τους διοργανωτές των διαδηλώσεων με περισσότερα από 50 άτομα να στείλουν εκ των προτέρων στην αστυνομία τη διαδρομή , ενώ απαγορεύει τη χρήση των μασκών στους διαδηλωτές και επιβάλλει βαριά πρόστιμα για τα άτομα που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις που κηρύχθηκαν παράνομες από τις δυνάμεις καταστολής.

Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νόμου, οι αρχές στο Κεμπέκ άρχισαν προγκρόμ  μαζικών συλλήψεων. Μόνο στα τέλη Μαΐου, η αστυνομία πραγματοποίησε εξακριβώσεις σε λιγότερο  από 24 ώρες σε περισσότερα από 1.000 άτομα.


Σουαζιλάνδη

 Βαριά οπλισμένοι μπάτσοι εμπόδισαν φοιτητές της Σουαζιλάνδης να πορευτούν προς κυβερνητικό κτίριο για να διαμαρτυρηθούν για τη μη εξασφάλιση των υποτροφιών και άλλων παροχών για την παιδεία.
Πάνω από 100 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στις 16/8 στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας Mbabane, αλλά οι μπάτσοι τους εμπόδισαν για 4 ώρες να προχωρήσουν και τελικά διαλύθηκαν.
Οι κινητοποιήσεις συμπίπτουν με αυτές των δασκάλων και άλλων δημόσιων υπαλλήλων που ζητούν αυξήσεις στους μισθούς. Τελικά οι φοιτητές αποφάσισαν να συνεχίσουν το μποϋκοτάζ των μαθημάτων.

Ζάμπια

Οι μπάτσοι επιτέθηκαν με δακρυγόνα σε φοιτητές του Πανεπιστήμιου Copperbelt που πραγματοποίησαν μποϋκοτάζ στα μαθήματα για να πιέσουν τη διοίκηση του πανεπιστήμιου να βελτιώσει την παροχή νερού και τις αποχετεύσεις.
Οι φοιτητές προσπάθησαν να διαδηλώσουν από την πανεπιστημιούπολη προς το Jambo Drive, αλλά εμποδίστηκαν από μπάτσους που τους διέλυσαν με δακρυγόνα. Κάποιοι φοιτητές απάντησαν στις προκλήσεις και σημειώθηκαν μικρο-συμπλοκές.
Ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και πέτρες και φώναξαν συνθήματα ενάντια στη διοίκηση των σχολών.

 

ΗΠΑ

Μία από τις πιο εμπνευσμένες πρόσφατες ενέργειες κατά των τραπεζών ήταν αυτή που οργανώθηκε από μια ομάδα φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Ντέιβις (UC Davis).

Κάθε μέρα για δύο μήνες, υπήρχε καθηστική διαμαρτυρία μπροστά από την είσοδο του υποκαταστήματος της Τράπεζας των ΗΠΑ. Τον περασμένο Φεβρουάριο η τράπεζα έκλεισε τις πόρτες της και άφησε την πανεπιστημιούπολη UC Davis για πάντα

Αλλά, με μια εκδικητική  κίνηση που προορίζεται να προκαλέσει το φόβο, μια ντουζίνα από αυτούς τους ακτιβιστές φοιτητές - που ονομάστηκε  «Davis δώδεκα» - είναι τώρα ποινικά κατηγορούμενοι και  αντιμετωπίζουν πιθανές ποινές μέχρι 11 χρόνια στη φυλακή και $ 1-εκατομμύριο πρόστιμα.
 
Πολλοί κατηγορούν τις τράπεζες για το ρόλο τους στην πανεθνική αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων."Ο μόνος τρόπος που καθιστά τις αυξήσεις των διδάκτρων βιώσημη είναι η σύνδεσή τους με τα τραπεζικά δάνεια," εξήγησε ένας μαθητής. "Βασικά, το πανεπιστήμιο πουλάει τους μαθητές του προς τις τράπεζες."
Κατά τα τελευταία 4 χρόνια, οι μαθητές του UC Davis  έχουν δει τα έξοδα των διδάκτρων τους σχεδόν να  διπλασιάζονται, ενώ τα δίδακτρα έχουν αυξηθεί κατά 15% στα δημόσια πανεπιστήμια σε εθνικό επίπεδο. Ο μέσος μαθητής αμερικανικού πανεπιστημίου τελειώνει τώρα το κολέγιο έχοντας πάνω από 25.000 δολάρια  χρέος σπουδών.


Πολλοί από τους δώδεκα κατηγορούμενους ψεκάστηκαν με δακρυγόνα από την  Αστυνομία του πανεπιστημίου, ενώ διαμαρτύρονταν για τις αυξήσεις των διδάκτρων, το Νοέμβριο, σε μια πράξη αστυνομικής βαρβαρότητας που κίνησε  τη διεθνή προσοχή.

Το πανεπιστήμιο Davis έχει αποκτήσει  φήμη για την βιαιότητα των αστυνομικών εναντίον των φοιτητών.

Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 24 του Αυγούστου 2012.

Πηγές: Athens Indymedia
           Anarchy Press